Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Mapy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

od dawna mam problem z mapami. Gdy przeteleportuje się na nową mapę to zawsze jestem na kordach 0,0.

W plikach mapy mam town.txt z ustawionymi poprawnie koordynatami respu.

What do you think about this?

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Też miałem ten problem...

Długo z nim walczyłem, sam do tego doszedłem.

Powiedzmy, że masz kordy mapy w settings.txt 10000 10000

Teleportujesz się na mapę, jesteś w rogu mapy ( kordy ~0, 0 )

Teraz robisz tak. Wpisujsz /go i kordy na które ma Cię teleportować po wejściu na mapę: przykładowo ( /go 100 100 )

Jesteś na kordach 100, 100 teraz otwierasz czat i masz linijke: You goto ( np. 10048 10068 ) =Te kordy wpisujesz w Setting.txt serwera!

Restartujesz server i po teleportowaniu na mapę jesteś na tych kordach.

Jeżeli coś nie jest zrozumiałe, najlepiej napisz na gg: 8896223, na pewno pomogę :)

KONIEC

-----------------------------------------

2013-08-15

Opublikowano

Czyli wyszukujemy tych dobrych globalnych koordów np. 8413 10293 i zapisujemy je do setting.txt na serwerze tak?

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

Też miałem ten problem...

Długo z nim walczyłem, sam do tego doszedłem.

Powiedzmy, że masz kordy mapy w settings.txt 10000 10000

Teleportujesz się na mapę, jesteś w rogu mapy ( kordy ~0, 0 )

Teraz robisz tak. Wpisujsz /go i kordy na które ma Cię teleportować po wejściu na mapę: przykładowo ( /go 100 100 )

Jesteś na kordach 100, 100 teraz otwierasz czat i masz linijke: You goto ( np. 10048 10068 ) =Te kordy wpisujesz w Setting.txt serwera!

Restartujesz server i po teleportowaniu na mapę jesteś na tych kordach.

Jeżeli coś nie jest zrozumiałe, najlepiej napisz na gg: 8896223, na pewno pomogę :)

Wiesz co w ten sposób robisz?

Pewnie nie. To ci powiem. Dajesz mapkę na serwerze na kordy o 100 większych niż w cliencie. Co to oznacza? że serwer widzi cię jakbyś był na kordach 0, 0 a w kliencie jesteś na 100, 100.. Jest to bardo nie optymalne.

Wiecie wgl jak to działa?

Pewnie nie. To ja Wam powiem. Kiedy teleportujesz się na nową mapkę to o ile w server_attr kordy 0, 0 są ustawione jako "niemożliwe do chodzenia" to automatycznie wywala cię na kordy dane w town.txt. Kiedy natomiast 0, 0 jest ustawione jako przejezdny teren, nie będzie Cię przenosiło na kordy z town. Ogółem po prostu powinno się ustalając teleport pc.warp w queście wliczyć te kordy, i ot cała tajemnica.

Town.txt to nie plik do poprawiania miejsca gdzie się respisz, tylko do odradzania się po śmierci.

Wejdźcie sobie na wallhacku głęboko w jakiś normalnie niedostępny teren wylogujcie się i ponownie zalogujcie to Was też tam tepnie na kordy ustawione w town.txt..

Zrozumieliście o co chodzi?

sygnatura2.png

Opublikowano

Ja zrozumiałem, właśnie o to mi chodziło!

Town.txt - ustalasz kordy, na które Cię przeteleportuje, po wybraniu opcji "Rozpocznij w mieście"

KONIEC

-----------------------------------------

2013-08-15

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...